» Ekopaasto

Vårda vattnet 2021

Ekofastans inlägg publiceras på tisdagar (förutom den första veckan onsdag)

17.2 Ekofastapodden om Smartfiskar

23.2. Ekofastapodden om FMS arbete Vatten och Senegal

2.3. Ekofastapodden om mikroplaster

9.3. Ekofastapodden om filosofiavsnitt om vatten

16.3. Ekofasta video Ilkka Sipiläinen (Kyrkostyrelsen)

23.3. Typ livet podden (Johannes församling) goes Ekofasta

30.4. Martha-podden goes Ekofasta – om kemikalier och vatten

Smartfisk är både gott och bra för miljön

Outnyttjade fiskarter, så kallad smartfisk, är ett klimatsmart val. Sanningen är den att vi i Finland importerar väldigt mycket fisk, ex. lax och tonfisk, medan vi glömmer bort att våra egna hav också är fyllda med fullt ätbara och smarriga fiskarter. Att äta mer vildfångad fisk från Östersjön skulle göra vår fiskkonsumtion mer hållbar och dessutom gynna havet.

Men vad är då smartfisk? Jo, smartfisk är ett annat och mer positivt begrepp för skräpfisk. Begreppet föddes av Marthaförbundet med ekologirådgivare Anita Storm i spetsen. Exempel på arter av smartfisk är ex. gädda, id, braxen, mört, nors, lake, simpa, strömming och även fiskarnas rom. Kännetecknande för smartfiskarna är bl.a. att de alla oftast är närfångade av lokala fiskbestånd, är en proteinkälla där det ekologiska fotavtrycket är minimalt, medför korta transportsträckor och ökar lönsamheten för flera aktörer. Smartfisk är smart, helt enkelt!

I Ekofasta-poddens avsnitt om smartfisk tillsammans med Anita Storm tipsas om en hel del smarriga rätter man kan tillaga hemma med hjälp av smartfisk, och här kommer ännu några till tips:

Mmm, visst låter det gott? Recept på maträttstipsen ovan kan alla hittas på Marthaförbundets hemsidor. Tillsammans kan vi alla bidra till ett mera hållbart fiske genom att fiska, köpa och äta mera smartfisk.

Finska Missionssällskapets vattenprojekt i Senegal

Senegal är ett av världens minst utvecklade länder och ligger på Afrikas västkust. Landet drabbas ständigt av torka, som blivit värre med åren p.g.a. de rådande klimatförändringarna. Regnmängden minskar och rent dricksvatten blir en bristvara.

Anna-Lena Särs är en av missionärerna på plats i Senegal via Finska Missionssällskapet. Hon berättar att hon själv använder sig av tre olika sorters vatten medan hon är på plats i Senegal: kranvatten för dusch och tvätt, matlagningsvatten som består av filtrerat kranvatten, och dricksvatten som oftast är köpt mineralvatten.

Vidare om vattnet i Senegal berättar Anna-Lena också att senegaleser är mycket bättre på att ransonera vatten än oss i Finland. Många har nämligen inte rinnande vatten hemma och de flesta som har det i städerna hämtar det från en kran ute på gården. Det slösas inte på badrumsvattnet i onödan, helt enkelt! Man kan konstatera att vattensituationen i Senegal definitivt är något helt annat än den lyx vi är vana vid i Finland var vi alltid har rinnande kranvatten som kan användas till allt.

Missionssällskapet jobbar förutom i Senegal även med en hel del andra vattenprojekt ute i världen, bl.a. i Tanzania, Nepal, Kambodja och Etiopien – som alla tyvärr lider av vattenproblem till följd av klimatförändringarna. Mera om Missionssällskapets vattenprojekt i just Senegal berättar Anna-Lena Särs i podd-avsnittet hon medverkar i av årets säsong av Ekofasta-podden. Lyssna gärna på avsnittet, om inte bara för att lära er mer om vattenprojektet utan även om det dagliga livet som missionär.

Tips på hur man kan minska på spridning av mikroplaster

Mikroplaster finns idag överallt och påverkar tyvärr både vår miljö och hälsa på ett negativt sätt. Det finns dock en hel del smarta åtgärder som man som privatperson kan tillämpa för att minska på spridningen, här följer några smarta tips.

Tillsammans kan vi minska på spridningen av mikroplasterna för en bättre miljö att leva i för både oss mänskor och allt djurliv i världen.

Vattnets betydelse för oss mänskor

Vatten är en stor del av allt liv på jorden. Ungefär 70% av jordens yta täcks av vatten i form av hav, och en vuxen människokropp består av cirka 60% vatten. Man kan med dessa siffror konstatera att vatten är väldigt viktigt för oss.

Människokroppen är en fascinerande maskin som använder sig av vatten som lösningsmedel – vattnet i våra kroppar hjälper bl.a. till med att transportera salter, proteiner och kolhydrater med mera till rätt ställen. Alla vet vi även om att vi gör oss av med en del av vårt vatten i kroppen på daglig basis, och att vi därför ständigt behöver tanka kroppen med mera vatten genom dryck och mat. Detta är något vi alla är inprogramerade till att göra, det kommer naturligt, och vi har alla en beroende relation till vatten som intag för att vi skall kunna leva och må bra kroppsligt.

Men, vattnet har även mera än en livsviktig kroppslig betydelse för oss, det kan även ha en mental betydelse. Väldigt många av oss känner sig mentalt dragna till vatten – vatten som element får oss att må bra, helt enkelt! Det kan vara synen av ett glittrande hav, ljudet av vågskvalp, en simtur, en enkel promenad längs sjö eller hav, eller helt enkelt bara en vacker tavla föreställande ett tilltalande havsmotiv. Vi dras på något märkligt vis instinktivt till vatten för att det ger oss ro, och kanske även en viss lycka.

I ett filosofiskt avsnitt av Ekofasta-podden diskuterar vi just detta och så mycket mera kring vatten med egenföretagaren och hälsojägaren Maria Nylund från Jakobstad. Lyssna gärna och filosofera själv vidare på vad vattnet har för betydelse för just DIG!

De åsikter och påståenden som framförs i programmet står Maria Nylund själv för.

Vatten i vardagen

En av de riktigt stora frågorna när man talar om att vårda vatten är vår personliga vattenanvändning. Kan man ha en vattenkran rinnande när man borstar tänder? Hur mycket vatten används för matlagning och personlig hygien? Frågor från vardagen som Tonje Lindeman, Nicolina Grönroos och Louise Häggström funderar över i poddserien Typ Livet som gör ett samarbete i detta avsnitt med Ekofasta podden.

Mycket vatten går åt när man duschar och ett tips att spara vatten är stänga kranen när man schamponerar håret. Man kan också ladda en full tvättmaskin när man skall tvätta kläder. Men vad är egentligen problemet? Hur värdefullt är vattnet? Vem är de stora bovarna när det gäller vattenanvändning?

Finland är tusen sjöars land och vi har gott vatten i våra kranar som man direkt kan dricka. Tonje Lindeman, som studerar biologi och är kompis med naturen, berättar att det inte finns en lättillgänglig statistik när det gäller vattenanvändning mellan olika länder, eller till vad vatten används. Grov inräknat används vatten till hushåll, industri och jordbruk. Man kan ändå räkna ut hur mycket vatten går åt i medeltal för varje finländare per dag. I våra finländska hushåll används ca 150 liter vatten per dag. Räknar vi däremot in importvaror som finns i vår konsumtion är vi uppe i över 3000 liter per dag!

Stor företag och bolag är de som ändå använder mera vatten än hushållen. Är det då någon skillnad för våra enskilda val som människor? För vårt eget välmående är det viktigt att vi gör våra egna miljövänliga val. Det allra lättaste för en finländare när det gäller att minska på vattenanvändning, är att minska på köttkonsumtionen. Mycket vatten går åt till att producera soja som används som djurfoder. I programmet talas också om klimatångest och vad som förorsakar det, samt hur vi kan påverka andra att göra goda val.

Top