» Ekopaasto

Våga lyssna på tystnaden

<<<== OBS! Info om Prova på retreaten 9-10.3 finns lägre ner på sidan ==>>>

Inga ringande telefoner eller plingande meddelanden. Inga flimrande skärmar och folk som pockar på ens uppmärksamhet. Lugn, ro och naturskön miljö. Det här kan man få njuta av på retreat.

Retreat innebär att man drar sig tillbaka i stillhet och tystnad för att reflektera över sitt eget liv och sin relation till Gud. Retreaten kan vara från ett veckoslut till flera veckor. Under den här tiden talar man inte med de andra retreatdeltagarna.

Retreatkoordinator Birgitta Udd på retreatgården Snoan i Lappvik har trettio års erfarenhet av retreatverksamhet.

– Jag tror inte att det att vara tyst som är det svåra. Utan det är vad som händer i tystnaden. När vi träffas är det normala att vi pratar och så plötsligt finns vi ett sammanhang där vi inte behöver göra det. Det är ovant för många, säger hon.

Ida Henrikson deltog i en veckoslutsretreat för några år sedan. Som många andra var hon till en början lite oroad för tystnaden.

– Jag var inne i en ganska hektisk period och var lite rädd för att lyssna på mina egna tankar. Samtidigt kände jag att jag behövde lite yttre hjälp för att kunna lugna mig, säger hon.
”Tystnadsfastan” gjorde emellertid gott och Ida Henrikson tycker att det satte igång vissa processer.

– Inte var det en magisk förändring direkt i mitt liv. Men jag märker att jag fortfarande tänker tillbaka till vissa grejer som kom upp där. Det väckte mycket som sedan har fått fortsätta gro i mitt sökande, säger hon.

Lyssna på en hel diskussion om retreat podcasten som du hittar här nedan.

 

Prova på retreat

Är du nyfiken på retreat eller i behov av en paus mitt i vardags-vimlet? Packa med dig tandborste plus yllesockor och pröva på att dela tystnad tillsammans med andra!

Retreat handlar om att dra sig undan från vardagen och ge sig själv tid och plats för att bara finnas till. Vi har alla olika behov; någon behöver paus från tidtabeller och plingande kalendrar eller diskhögar och alldeles för långa to do – listor. En annan längtar efter tid för tupplur, meditation eller att knäppa händerna och andas in ny kraft. Allt det här finns det plats för under en retreat.

 

Prova på retreat är tänkt för dig som är nyfiken på retreat men kanske aldrig deltagit i en. Vi tillbringar ungefär ett dygn tillsammans på retreatgården Snoan i naturvackra Lappvik. Största delen av retreaten är vi i tystnad, men tystnaden varvas med matlagning, meditation och andakt. Vi äter grönt och ekologiskt och vi  tuggar lite saktare, går lite långsammare och andas lite djupare.  

Retreaten arrangeras som en del av Ekofasta-kampanjen som ett samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Finlands svenska Marthaförbund och Församlingsförbundet.

OBS! Retreaten är fullbokad. Om du är intresserad av att delta kan du ändå anmäla dig. Då läggs du till på en väntelista. Om någon avbokar sin retreat får de som är anmälda till väntelistan en plats och får meddelande därom så snabbt som möjligt. OBS!

Datum: 9.3 kl. 18 – 10.3 kl. 16
Plats:
Retreatgården SnoanLappviks gårdsväg 22 B, 10820 Lappvik
Pris: 50 euro

Frågor kan ställas till retreatledarna

Jessica Högnabba 

Epost: jessica.hognabba@evl.fi
Telefon: 050 380 0662

Birgitta Udd

E-post: birgitta.udd@evl.fi
Telefon: 040 630 77 71

Anmälningar och dieter meddelas senast 15.2.2018 till Birgitta Udd.

OBS! Retreaten är fullbokad. Om du är intresserad av att delta kan du ändå anmäla dig. Då läggs du till på en väntelista. Om någon avbokar sin retreat får de som är anmälda till väntelistan en plats och får meddelande därom så snabbt som möjligt. OBS!

Program

Fredag

18.00 ankomst och inkvartering
18.30 Samling i köket
Välkommen, presentation, matlagning och middag
20.30 Samling – vad är retreat?
21.00 Andakt och avslappningsövning genom vilken vi går in i tystnaden
22.00 Kvällste och enkel kvällsbit

Lördag

8.30 Väckning
9.00 Morgonmässa med nattvard
9.30 Frukost
11.00 Avslappningsövning
12.00 Lunch
14.30 Meditation genom vilken tystnaden avbryts
15.00 Kaffe (tåg 15.49)

Foton: Joanna Lindén-Montes

Top