» Ekopaasto

Minska på ditt matsvinn – skona både plånboken och miljön!


Varje finländare slänger i genomsnitt 24 kilogram ätlig mat årligen. Största delen av matsvinnet uppstår i hemhushållen. Matsvinnet kostar oss ungefär 200 miljoner euro i året. Läs om hur man kan minska det!

– Statistikcentralens undersökning visar på att var femte matkasse går raka vägen i soporna, säger Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare på Finlands svenska Marthaförbund.

Största delen av maten som slängs bort är färskmat som snabbt far illa och matrester. Mest slängs grönsaker, mjölkprodukter, hemlagad mat, bröd, frukt och bär. Hemhushållen står för över en tredjedel av allt spill, ungefär 35 procent. Det här framgår av Foodspill-undersökningen. Därför valde Marthaförbundet att fokusera på dem i sin Svinnkamp.

– Det är där som vi själva kan påverka. Allra mest fokuserade vi på vad vi själva kan göra som konsumenter hur vi kan bli lite bättre genom att ändra på våra vanor, säger Elisabeth Eriksson.
Bästa sättet att förminska de negativa miljöeffekterna av livsmedelskedjan är att förhindra att det uppstår matsvinn.

Hur kan jag minska mitt matsvinn ­- fem tips

Har du flera tips eller kommentarer så dela dem i sociala medier och tagga #ekofasta

Det här är Marthaförbundets tips för att minska matsvinn i hemmet. Lyssna på en hel diskussion om matsvinn med förbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson i podcasten som du hittar här invid. I podden hör du också ett inslag med Bo Ekman från Andreaskyrkan i Helsingfors där man ordnar matutdelning på ätlig mat som annars skulle ha kastats bort.

Top