» Ekopaasto

Finländarna klår svenskarna i avfallsproduktionen

Finland brukar beskrivas som ett rent land. Men med 482 kilogram avfall per person och år överskrider vi medeltalet i EU. Enkla åtgärder, som reklamförbud, kan lätta på avfallsberget.

Från och med 2016 borde vi återvinna hälften av allt vårt avfall, men i praktiken är det bara 10-15 procent som återvinns. Lite på en tiondel av det kommunala avfallet i Finland dumpas direkt på avstjälpningsplatserna. Årligen producerar vi 2,4–2,8 miljoner ton kommunalt avfall.

– Vi är lite över medeltalet för EU, det är 475 kilo. Svenskarna producerar 40-50 kilo mindre avfall per person och år, säger Anita Storm, ekologirådgivare på Finlands svenska Marthaförbund.

Som ett exempel på hur vi slösar med resurser tar hon ett par jeans som slängs bort.

– Det kan ha gått åt 30 000 liter vatten och 5 kilo kemikalier för att producera dem. I ett land har de sytts, i ett annat har man satt fast knapparna. Jeansen har kanske rest mer än sin användare innan de kommer till affären.

Anita Storm föreslår att man i stället låter sy om jeansen och överlag satsar på kvalitet framom kvantitet i sin konsumtion. I längden blir det också mera ekonomiskt.

Minska klimatpåverkan och förebygg klimatångest genom att dra ner på ditt bidrag till avfallsberget. Gör så här:

Hur kan jag minska mitt avfall ­- fem tips

Har du flera tips eller kommentarer så dela dem i sociala medier och tagga #ekofasta

Det här är tips av Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm och Julia Degerth, som följer en zero waste-livsstil, alltså lever praktiskt taget utan att producera något avfall alls. Lyssna på mera av deras tankar och råd i podcasten som du hittar här invid.

Top